Blod kan fortelle!

Kan en blodprøve i fingeren være nok til å fortelle om du har hatt slag, og om det skyldes blødning eller blodpropp? Det skal forskerne i Stiftelsen Norsk Luftambulanse finne ut.

Fra www.norskluftambulanse.no

Tekst: Marianne Alfsen/Felix Media
Foto: Øyvind Haug

Blodet vårt er fullt av informasjon, stoffer som kan fortelle legene hva som foregår i kroppen – såkalte biomarkører. For eksempel proteiner eller hormoner, som endrer karakter, blir færre eller flere, når noe er galt i kroppen. Også urin og vev inneholder biomarkører.

Som en del av slagambulanseprosjektet, skal stiftelsens forskere samle inn blodprøver fra slagpasienter. De skal brukes til å studere biomarkører, som i fremtiden kan gjøre det mulig å stille rett slagdiagnose uten å bruke CT-maskin.

kristibache_web

Kristi Grønvold Bache, forskningsleder i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og hjerneslagprosjektet.

– Når noen får slag, slipper hjernen ut et spesielt protein i blodet. Mengden protein kan potensielt fortelle oss hva som skjer. Målet er å lage noe som ligner en graviditetstest, som med én eller to streker gir svaret på om pasienten har hatt blødning eller blodpropp, om de trenger kirurgi eller proppløsende medisin, forteller forskningsleder Kristi Grønvold Bache.

Slagambulanseprosjektet gjør det mulig å ta blodprøver tidlig nok i sykdomsforløpet. Det store spørsmålet er nemlig blant annet om dette proteinet kan fortelle legene det de trenger å vite allerede i akuttfasen, der pasienten har størst effekt av behandlingen. Blir det mulig, vil vi ta et kvantesprang frem mot å flytte diagnostisering og behandling av slag helt opp i legehelikopteret – der det er vanskelig å få plass til en CT-maskin.

Del:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste.